1941

16-31 Aralık 1941: Hong Kong Japonlarca İşgal Ediliyor

16 Aralık 1941 ABD savaşa hazırlanıyor: ABD’nin batı kıyısı boyunca Las Vegas’a kadar gece hava saldırısı karartması uygulanıyor, ordu sabotajlara karşı köprüleri ve barajları koruyor. New York Times Gazetesi başyazında: ABD’de öfkeli insanlar ancak savaşın çözüm olacağını düşünüyorlar.

Amerika doğumlu Japonlar ile buluşan Eleanor Roosevelt, “Beşinci Köşe Yazarlarından” şüphelenilmesi gerektiğini bildiriyor ki ABD’deki etnik Japonlar zaten casusluk ve sabotaj yapmakla suçlanıyor.

Alman işgali altındaki Polonya valisi Hans Frank, Nazi yetkililerine ” Sizden tüm şefkat düşüncelerine karşı kendinizi çelikleştirmenizi istemeliyim. Reich’in tüm yapısını korumak için Yahudileri nerede bulursak, mümkün olan her yerde yok etmeliyiz” diyor.[1]

Wake Adası Savaşı

Pasifik’teki Wake Adası’nda[2] bulunan Amerikan garnizonu, Japonların çıkarma girişimine karşı savaşuyor: Kıyı savunma silahları İmparatorluk Donanması gemilerini parçalıyor. ABD Deniz Piyadeleri topçuları şimdilik istilacı girişimini Pasifik’teki ilk Japon savaş mağlubiyetine dönüştürmeyi başarıyor. ABD Yüksek Komutanlığı tarafından herhangi bir malzemeye ihtiyacı olup olmadığını sorulduğunda Wake Island’ın komutanı, “Bize daha fazla Japon gönder!” cevabını veriyor.

17 Aralık 1941 Letonya’da, SS cinayet mangaları veya mobil ölüm birimleri (Einsatzgruppen) kentin son çoğunlukla kadınlar ve çocuklardan oluşan 2.749 Yahudi sakinini katlediyor. Yüzlerce Letonyalı ve görev dışı Alman askeri, kitlesel kurşuna dizimi izlemek için Liepaja sahilinde toplandı. Biri, Nazi katliamlarını kaydetmemek için katı emirlerin aksine kameraya çekiyor. Temmuz ayında çekilen bu nadir görüntüler, kesin emirlere karşı gelen bir Alman askeri tarafından çekildi. Savaştan önce, Liepaja’nın Yahudi nüfusu 7.000’den fazla iken Alman mobil katliam ekipleri şehrin neredeyse tüm Yahudi nüfusunu vurdu. Sovyet ordusu 1945’te şehri kurtardığında, sadece 20 ila 30 Yahudi bulunabilmiştir.

SS ve Letonya polisinin ölüm kadrosu işini iyi yaptı. Son olarak ‘tekmeci’ olarak anılan bir görevli cesetleri toplu mezara yuvarlıyor.

Youngest among the Axis forces facing Russia's brutal winter is this boy, soldier in a regiment of French collaborators, Legion of French Volunteers Against Bolshevism. He's 15
Bolşevizme Karşı Fransız Gönüllüleri Lejyonu’nda yer alan 15 yaşında Fransız bir çocuk

Rusya’nın acımasız kışyla karşı karşıya gelen Mihver güçlerinin en genç askeri Fransız işbirlikçilerinin oluşturduğu Bolşevizme Karşı Fransız Gönüllüleri Lejyonu’nda yer alan 15 yaşında Fransız bir çocuk.

Japonların Malaya’ya ilerleyişinden kaçmak için çılgınca bir yarışta, İngiliz birlikleri mühimmat ve yakıt artıklarını imha etmiyor. Minnettar Japon birlikleri onlara “Churchill’in hediyeleri” adını veriyor. Japon birliklerinin işgalinden bir hafta sonra, Tayland hükümeti Japonya ile askeri bir ittifak imzaladı. Yeni anlaşma, askeri ve ekonomik yardım karşılığında Tayland’a Burma’daki Japon toprak fetihlerini gizlice vaat ediyor.

Pearl Harbor’da, vurulan Amerikan filosu yaralı ABD savaş gemilerini kurtarmak ve onları savaş durumuna geri getirmek için çalışıyor.

Besieged city of Leningrad is paralysed with cold & hunger; Soviet propaganda a grim joke: "Destroy the German beast!"
Leningrad Sovyet propagandası 1941

18 Aralık 1941 ABD Donanması dalgıçları USS Virginia’nın enkazını kurtarıyorlar. Pearl Harbor saldırısından 10 gün sonra hala hayatta kalan üç adam enkazdan çıkarılmak için uğraşılıyor.

ABD Kongresi Savaş Güçleri Yasasını geçti: hükümet artık Amerikan basınını sansürleme ve tüm vatandaşların yabancı ülkelerle iletişimini izleme gücüne sahip.

Kuşatılmış Leningrad şehri soğuk ve açlıkla felç olmuş durumdayken Sovyet propagandası korkunç bir şaka gibi “Alman canavarını yok et!”

19 Aralık 1941 Leningrad’da her gün 5000-7000 sivil açlık ve hastalıktan ölüyor. Leningradlılar açlıktan sokak hayvanlarını ve evcil hayvanlarının etini tüketiyor.

Bir hafta Hong Kong’u bombaladıktan sonra, Japon birlikleri anakaraya-İngiliz kolonisinde bir plajda konumlanan 7500 askere saldırdı. Japon Hong Kong işgalcileri esir almıyorlar: teslim olan 20 İngiliz sağlık görevlisini süngüleyerek öldürüyorlar.

20 Aralık 1941 Hitler, Walther von Brauchitsch’dan[3] Başkomutanlık görevinden azlediyor. Hitler, generallerinin askerleri nihai zafere taşıyamayacağını ilan ederek kişisel olarak Almanya ordularının komutasını devraldı.

Hong Kong’daki İngiliz, Kanadalı ve Hint birlikleri, Japon sahil şeridinde şiddetli karşı saldırılar başlattıysa da işgalcileri adanın dışına çıkaramadı. Malaya’nın “cennet adası” Penang Şehri bir hafta süren şiddetli bombardımanından sonra İngiliz savunucuları tarafından terk edilince Japonlarca işgal edildi. İngilizler, Penang’dan kaçarken Avrupalı olmayan sivilleri tahliye etmeyi reddetti: İngiliz subayları gemide kalırken, Malay yetkilileri tahliye gemilerinden atıldı. Penang’dan tahliye edilen bir İngiliz kadın: “Bu insanlara [Malaylar] nasıl davrandığımızın ne unutulacağı ne de affedileceğinden emin değilim”

Adolf Hitler ve Walther von Brauchitsch

21 Aralık 1941 Goebbels, SSCB’de savaşan Alman askerlere kışlık giysiler bağışlanması için Almanlara bir çağrıda bulundu. Wehrmacht’ın soğuk hava şartlarından yoksun olduğunu itiraf etmek yerine, birliklerle “dayanışma jesti” istiyor.

Japon kuvvetleri, Malaya yarımadası boyunca daha güneye ilerliyor ve İngiliz komutanları tarafından “geçilmez” olarak kabul edilen ormanlardan tanklarını geçiriyorlar. Japon askerleri, gece karanlığı altında Perak Nehri boyunca sallar kullanarak Malaya’daki İngiliz hatlarınn gizlice sızdılar. Daha sonra düşman hatlarının arkasında ortaya çıkarak savunucular arasında panik yaydılar.

Miami’de, Çinli Amerikalı Lee, plajda güneşlenirken bir Çin bayrağı dalgalandırmaktadır. Böylece Japonlar ile karıştırılmaz ve ırksal olarak istismar edilmemekte veya saldırıya uğramayacağını düşünmektedir.

22 Aralık 1941 Los Angeles Chinatown’da Çin asıllı Amerikalılar, Japonlara öfke duyan diğer Amerikalılar tarafından sokaklarda saldırıya uğramamak için “Çinli” yazan rozetleri dağıtıyor. Pearl Harbor’dan bu yana ABD’de Japonlara yönelik saldırılar patlamış durumda. Amerikalıların yanlış etnik kökenden insanlara karşı ırkçı saldırılar yapmalarını engellemek için TIME Dergisi, “Japonlarla Çinliler Nasıl Ayrılır” adlı yararlı bir makale yayınladı. TIME makalesi, Amerikan müttefikleri olan “uzun ince” Çinlilerin ırksal özelliklerini veya “antropometriklerini” kısa Japonlar ile karşılaştırıyor.

Im Namen Des Führers Danke Ich: Goebbels has launched an appeal for Germans to donate winter clothing for soldiers in the USSR. Rather than admit Wehrmacht lack essential cold weather gear, he asks for "gesture of solidarity" with troops
Im Namen Des Führers Danke Ich

Naziler, SSCB’deki Alman birlikleri için soğuk hava şartlarına uygun giysiler için çağrıda bulunuyor. Alman halkı Wehrmacht’ın soğuğa hazırlıksız olması karşısında şok oldu zaten askerlerin evlerine gödnerdiği mektuplardan Rusya’da kışın donduklarını anlamak mümkün. Kıdemli Nazi Albert Speer: Goebbels’in Almanların kış kıyafetleri bağışlaması yönündeki baskısı, SSCB’nin işgalinde “bir şeyin yanlış olduğunu söyleyen ilk şey”. “Öngörülemeyen bir şey olduğunu biliyorduk.”

100 km from Moscow, a German soldier proudly installs a signpost showing the huge spread of the German Reich's conquests- from Norway's Narvik to Athens, and from Atlantic port of Brest to deep into Russia.

Moskova’ya 100 km uzaklıktaki bir Alman askeri, Alman Reich’in fetihlerinin Norveç’in Narvik’ten Atina’ya ve Atlantik Brest limanından Rusya’nın derinliklerine kadar geniş bir şekilde yayıldığını gösteren bir tabela önünde gururla poz veriyor.

Japanese forces are smashing further south along the Malayan peninsula- taking tanks through jungle deemed "impassable" by British commanders.
Japon kuvvetleri, Malaya’da

İngiliz ve Hint birlikleri Malaya’da teslim oluyor, Japonlardan adil muamele bekliyorlarsa da yaralı askerlerin süngülenerek öldürüldüğünü görünce dehşete düşüyorlar. Malaya’daki Japon subayı düşmanlarına tepeden bakıyor: “Düşmanlarımızı tarttık; cesaretlerinden korkmamıza gerek yok sadece mühimmatlarının miktarı önemli”

23 Aralık 1941 43.000 Japon askeri sayıca kendilerinden yarı yarıya az sayıda askerin savunduğu ABD’nin Filipinler kolonisine çıkarma yaptı. Filipinler’den sorumlu Amerikan General Douglas MacArthur, Japon işgalcileri kumsalda tutmayı ve takviyeleri beklemeyi umuyor ama kimse yardıma gelmiyor.

Atlantik’teki gizli yolculuğun ardından Winston Churchill, Amerika’nın savaşa katıldığı için ABD-İngiltere ortak stratejisini kabul etmek üzere Başkan Roosevelt ile “Arcadia” konferansı için Washington’a geldi.

Japon Penang fatihleri, Malay şehri boyunca vahşice saldırıyor, yerlileri vuruyor ve tecavüz ediyor ve gelişigüzel bir şekilde binaları yakıyor ve yakıyor.

Penang’ın askeri üsleri ve radyo istasyonu İngiliz güçlerinden kaçarak bozulmadan kaldı; Japon ordusu, yakalanan İngiliz yapımı havaalanından bir sinyal gönderiyor: “Merhaba Singapur, bombalamamızı nasıl buldunuz?”

Goebbels, Almanya’nın müttefiki Japonya’sını ve Pearl Harbor’da ölüme meydan okuyan denizcilerinin başarısını kutluyor. Ona göre “Sovyetler Birliği saldırı kapasitesini kaybetti ve artık savaşta belirleyici bir faktör değil.[4]

24 Aralık 1941 Her gün tekrarlanan bir bombalama kampanyasından sonra, Japon Donanması bir kez daha ABD Deniz Kuvvetleri’nin 2 hafta önce işgalle savaştığı Wake Adası’na asker çıkardı. 1.500 Japon Deniz Kuvvetleri askeri mercan kumlarına yerleştirilmiş iki savaş gemisinden dökülen Wake Adası’nın kırılgan savunmasını bastırıyor.

Panik, daha fazla Japon askerinin geldiği Hong Kong’a yayılıyor. Japonlar, Wong Nai Chung Gap’ı ele geçirerek savunucuların ikisini ikiye böldüler. Wake Adası’ndaki Amerikan garnizonu, ezici oranlarla karşı karşıya kalınca Japon işgalcilere teslim oldu; 52 ABD Deniz Kuvvetleri öldü, 433 mahkûm alındı. Japonlar 500’den fazla askerini kaybetti.

Hitler Japonya ile yeni ittifakta kendinden geçmiş durumda: “Savaşı kaybedemeyiz. Şimdi hiçbir z 3.000 yıldır fethedilmeyen bir müttefikimiz var.”

Faşist Romen hükümeti şimdi 140.000 Ukraynalı Yahudiyi Doğu’ya, vahşi ölüm yürüyüşlerinde Transdinyester kamplarına sürgün etti. Tifo Bogdanovka’daki Yahudi toplama kampında yayılıyor. Bunun üzerine Rumen muhafızlar 55.000 mahkûmu da öldürmeye karar verdiler. Rumen birlikleri 5000 hasta ve yaşlı Yahudiyi kullanılmayan ahırlara kilitlediler, daha sonra binaları ateşe verdiler. kalan 50.000 kişi ise vurulmak üzere bir vadiye doğru yürütüldü.

Washington’dan Winston Churchill bir radyo mesajı yayınlıyor: “Bu garip bir Noel Arifesi. Neredeyse bilimin geliştirebileceği en korkunç silahlarla tüm dünya ölümcül mücadelede kilitleniyor…”[5]

Hong Kong’da su tükenmeye başlıyor: Japon işgalciler şehrin rezervuarlarını ele geçirdiler. Garnizon ve kent sakinleri susuzluktan kötü bir şekilde etkileniyor.

25 Aralık 1941 Hong Kong’daki İngiliz Binbaşı John Monro: “Buzz’ı (köpeği) vurdum… Çok yakında hepimizin öleceği ya da teslim olacağı açık.”

Hitler’in herhangi bir bölgeyi teslim etmeme emirlerine meydan okuyan Alman komutanlar büyük Kızıl Ordu saldırısından önce geri çekiliyorlar. General Guderian, birliklerine geri çekilmesini durdurmalarını emretti, emirlerine karşı gelenlerin görevden alınmasını ve mahkemeye çıkarılmasını talep ediyor.

Hitler, Noel 1941

Alman Ordusu’nun komutasını yeni üzerine alan Hitler, Noel’i gamalı haç (swastika) sembollerinin her yana dağıldığı bir akşam yemeğinde Nazi seçkinleriyle kutluyor.

Hong Kong gazetesi Güney Çin Sabah Postası, korkunç bir Noel kutlamasıyla bir “Kuşatma Sürümü” yayınladı: Şehrin üzerindeki yangınlar artıyor, Japon işgalciler adanın rezervuarını elinde tutuyor.  Mühimmat sıkıntısının yanı sıra sivillerin su ve yiyecek sıkıntısı çekmesini göz önüne alan Hong Kong’daki İngiliz garnizonu “daha fazla direnmek imkânsız” diyerek Japon işgalcilere teslim oldu. Hong Kong’daki muzaffer Japon birlikleri acımasızca katliamlar yapıyor: Aziz Stephen Koleji hastanesinde askerler yataklarında yatan yaralıları süngüyle öldürüyor, hemşirelere tecavüz ediyor, doktorlara ölümüne işkence ediyor.

Resmen ateist olan Kızıl Ordu Noel Günü’nü kutlamıyor: Küçük Noel hediyeleri alıp, yağmaladıkları brendileri içen Alman işgalcilere saldırmaya başlıyor. SSCB’deki Alman askerleri soğuktan donmuş, aç ve ev özlemi içerisinde “Stille Nacht! Heil’ge Nacht” şarkısını söylemek için harap kiliselerde toplanıyor. Alman askeri Hans Roth günlüğünde: “Bugün düşman saldırısı var: Bu Ruslar kışla anlaştılar, soğukta savaşarak parmaklarımızı silahlarımızda donduruyorlar.” Sovyet uçakları Moskova çevresinde kamp yapan Alman kuvvetlerine propaganda broşürleri bırakıyor: “Baba, Noel için evde olacağını sanıyordum?”

Kanadalı asker Vince Calder ise Üzerinde Güneş Batmayan Britanya İmparatorluğu savunucularının teslimiyetin eşiğine geldiği Hong Kong’da yazıyor: “Bizim çocuklar küçük kahverengi şeytanlara son bir kez savaşmak için bir araya geldi… Moral çok yüksek, Japonya’dan gelen ahlaksız, tecavüzcü, sadist, soğukkanlı katiller için nefret, hor görme ve tiksinme ile destekleniyor.”

26 Aralık 1941 ABD’de Bing Crosby’nin söylediği “White Christmas” adlı şarkısı ilk kez radyoda yayınlanıyor. “Beyaz Noel” anlamına gelen eski moda bir Noel ortamını anımsatan bir Irving Berlin şarkısı olup, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, Bing Crosby’nin söylediği versiyonu, dünya çapında 50 milyondan fazla kopya satışıyla tüm zamanların en çok satan single’ıdır. Orijinal sürüm, orijinal sürümünde 11 hafta boyunca ABD listelerinde 1 numaraydı. Bununla birlikte, 1947 versiyonu da dâhil olmak üzere yıllar sonra birçok kez piyasaya sürüldü ve müzik listelerinde çok iyi performans gösterdi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=w9QLn7gM-hY

300 İngiliz ve Norveç komandosu, Alman güçlerini dağıtmak ve taciz etmek için Nazi işgali altındaki Norveç’in Lofoten adalarına indi.

ABD Ordusu Manila’yı boşalttı ve Filipinler’in başkentini “açık şehir” ilan etti. Japon uçakları hala geride kalan sivillere bomba atıyorsa da karşılık verilmiyor.  ABD Ordusu, Filipinler’de Portakal Savaş Planı’nı (War Plan Orange) uygulamaya koyuyor: Luzon adası Japon işgalcilere terk edilecek, Manila’nın batısındaki kuvvetlendirilmiş Bataan yarımadasına çekilerek, direnilecek.

Under tremendous pressure from suffering civilians & running short of water & ammunition, the British garrison of Hong Kong has surrendered to Japanese invaders- "further resistance is impossible".
Hong Kong’da Japonlara teslim olan İngiliz subayları

27 Aralık 1941 Hong Kong garnizonu, 17 günlük bir kuşatmadan sonra teslim oldu: Japon birlikleri kente giriyor. Hong Kong, 1781’de Amerikan topraklarının düşmesinden bu yana teslim olan ilk İngiliz kolonisi oldu. Yeni seçilen Avustralya Başbakanı John Curtin, ulusa hitap ediyor: Japonların işgali olasılığıyla yüzleşmek için Avustralya savaşa hazır olmalı”.

Dün Lofoten’e yapılan başarılı baskından sonra, İngiliz ve Norveç komandoları şimdi Måløy kasabasındaki Alman balık yağı kaynaklarını yok etmek için Nazi işgali altındaki Norveç’te ikinci hedeflerine saldırıyor.

28 Aralık 1941 Måløy, SSCB’de savaşırken Noel tatili için Norveç’e gönderilen bir Alman Gebirgsjäger birimi (elit dağ birlikleri) tarafından savunuluyor: Norveç kasabasında taraflar evden eve kıyasıya savaşıyorlar. Müttefik Komandolar 98 Alman ve işbirlikçi Norveçliyi esir alarak Vågsøy adasından geri çekiliyor. Balık yağı fabrikaları, yakıt ve cephane mağazaları alevleniyor.

Japonya’nın açık Manila şehri bombalanması ABD’yi öfkelendiriyor; Bir Amerikalı Senatör: “Japon şehirleri saldırıya açık olduğunda, onları yakacağız.”

Yeni fethedilen Hong Kong’da, 10.000 İngiliz, Kanada ve Hindistan askeri Japonların esir ediliyor.  Hong Kong kolonisinin çöküşü haberi İngiliz İmparatorluğu’nun prestijine şok edici bir darbe ile tüm dünyaya yayılıyor.

Ukrayna’nın Bogdanovka şehrinde, cellatların Noel tatili sonrasında, Rumen ordusu Yahudi katliamlarına devam etti: 20.000 toplama kampı mahkûmu hala ölümü bekliyor.

29 Aralık 1941 Alman askeri Martin Poppel Doğu cephesine gidiyor: “Yaralıları taşıyan bir nakliye treni yakınlarda duruyor. Zavallı bir manzara… Yaralıların uzanması için içinde saman bulunan sıradan eşya vagonları. Pis ve işe yaramaz, ısıtma yok; çocuklar eve böyle getiriliyor”. New York Times Gazetesi’nde yayınlanan bir habere göre Birinci Dünya Savaşı’nda bir çocuğunu kaybettikten sonra diğer iki çocuğu Pearl Harbor’da öldürülen Amerikalı bir çift dördüncü ve son oğlunu Hitler ve Japonya’ya karşı savaşmak için askere gönderiyor.

30 Aralık 1941 İngilizler Malaya’da umutsuzca toplanıyor: 1300 Hintli Sih askeri 9000 Japon’a karşı Kampar nehrini savunuyor. Japon birlikleri Malaya’da büyük bir taarruz için toplanıyorlar: Kuala Lumpur şehrini İmparatora yeni bir yıl hediyesi olarak ele geçirmeyi planlıyorlar.

Alman Sivastopol kuşatmasını kırmak için Kızıl Ordu, Kerç yarımadasında amfibi çıkarmalar düzenleyerek Wehrmacht’ı sürprizlerle ve Almanların arkasını tehdit ederek yakaladı. Kızıl Ordu, amfibi çıkarmalar sırasında ağır kayıplara rağmen (100’lerce Sovyet askeri boğuldu) Kırım şehirleri Kerç ve Feodosia’yı Almanlardan geri aldı.

31 Aralık 1941 Filipinler’deki Japon işgalciler artık Manila’nın sadece 20 mil kuzeyindeler. Filipinliler Japonların sarhoş olup sağa sola sataştığından korktuğu için alkol stoklarını yakıyor.

Sovyet vatandaşları yılı SSCB’yi işgal eden Nazilerin Kızıl Ordu tarafından ezildiğini gösteren posta kartlarını birbirine göndererek karşılıyorlar.

Başkan Roosevelt ile bir hafta süren konferansın ardından Winston Churchill Kanada Parlamentosu’na seslendi. “Geçen yıl, Fransız generaller ‘3 hafta içinde Almanya İngiltere’nin boynunu tavuk gibi sıkacak’ dedi. Biraz tavuk; biraz boyun![6]

Churchill’in resmi bir fotoğrafını çekmesi için istenilen Kanadalı fotoğrafçı Yusuf Karsh, İngiliz Başbakanı’nı işbirliği yapmayan bir konu olarak görüyor: Bu yüzden iyi bir fotoğraf çekmek için puroyu Churchill’in öfkeli ağzından çıkarıyor. Churchill, Karsh’ın yanağını okşayarak konuşuyor: “Kükreyen bir aslanın fotoğraf için poz vermesini sağlayabilirsiniz”.[7]

Notlar

[1] http://holocaustresearchproject.org/holoprelude/removal.html

[2] Wake Adası, Marshall Adalarında bulunan 12 mile sahil şeridine sahip mercan adasıdır. Wake Island Savaşı, aynı zamanda Hawaii’deki Pearl Harbor deniz kuvvetleri ve hava üslerine yapılan saldırı ile başlamış ve 23 Aralık 1941’de Amerikan kuvvetlerinin Japonya İmparatorluğu’na teslim olmasıyla sona ermiştir.

[3] Walther von Brauchitsch (4 Ekim 1881-18 Ekim 1948, Hamburg, Almanya), Alman İmparatorluğu’nun topçu subayı ve Nazi Almanyası’nın mareşali. 1938’den 19 Aralık 1941’e değin Alman Kara Kuvvetleri Genelkomutanlığı’nın Başkomutanlık makamında bulunan Brauchitsch, Mareşal Helmuth von Moltke’nin güçlü bir hayranıydı

[4] https://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/goeb7.htm?dotcmsredir=1

[5] https://winstonchurchill.org/resources/speeches/1941-1945-war-leader/christmas-message-1941/

[6] https://www.nationalchurchillmuseum.org/some-chicken-some-neck.html

[7] https://iconicphotos.wordpress.com/2009/07/31/winston-churchill-by-yousef-karsh/